Sägnernas troll och folksagornas troll

Ibland duger inte nätet som källa för research. Ibland krävs det en god bok. Så är det faktiskt än idag år 2011 vad än teknikfantasterna försöker intala sig. En sådan sak var Ebbe Schöns bok Troll och människa som jag i skrivande stund läser i. Den redde äntligen ut ett par för mig väsentliga begrepp kring folktro.

Med risk för att låta tjatig, men tillbaka till trollens utseende igen. Vad är troll och hur ser de ut? Som jag redan påpekade i en tidigare post verkar vissa som vill göra informationer om faktoider ha dragit lite snabba svängar. Det hela handlar nämligen om att det i grunden finns två distinkta genrer i källorna. Det ena kallas folksaga, det andra sägen. Och förstår man inte det, då förstår man inte heller den komplexa värld som begreppet ”troll” innefattar.

Sägnernas troll. Som oss människor, men givetvis opålitliga.

Om du tänker på troll som ser ut som oss, som rör sig bland oss osv, som kanske bara har en svans ev som utseendemässig skillnad, så handlar det om sägnernas troll. Dvs mer eller mindre medvetna påståenden eller lögner om troll som rör sig bland oss och moralberättelser kring vad som händer om man stöter sig med dem. Troll som stod till förklaringar för oväntade saker och det är dessa troll som det finns vittnesmål till nedtecknade i det svenska kulturarvet. Till dessa troll kan man troligen tillskriva alla människor som folk såg som konstiga. Folk som betedde sig oväntat eller som kom från andra platser och kanske klädde sig annorlunda. Finnar, statsbor, tattare… det är många vanliga människostackare som kallats troll inom sägnerna.

Folksagans troll. En stor best som ingen nödvändigtvis trodde fanns på riktigt ute i skogen.

Om du istället tänker på Bauers eller Kittelsens stora troll. På troll som är inblandade i stora berättelser med det onda och goda ja då är det frågan om folksagans troll. Något som troligen var mycket vanligare i västra Sverige och defintivt i Norge. Dessa skildrades just som sagor enligt Schön, dvs i regel påstod man alltså inte att det var ett sånt troll man hade sett i skogen, utan påståenden kopplade till vardagslivet kretsade alltså kring sägnernas troll endast. Men dessa jättar är ändock en del av vårt svenska (och för all del givetvis norska) kulturarv kring folktro, precis som de mer realistiska sägen-trollen är. Men de är snarare en del av mytologin som folk trodde på mer än vardagstron. Som jag tolkar det då, som något folk tror kanske hade funnits helt enkelt.

Det är ingen jättetydlig skillnad mellan de bägge sakerna i praktiken anser jag. Det verkar mycket väl som att sägner ibland kan bre på så mycket att de får sago-skepnad samtidigt som sagor ofta är kopplade till vardagen. Men i grund och botten fanns det alltså denna indelning. En saga berättade man för andra just med intentionen att berätta en saga. En sägen däremot var ett påstående om en sanning man kände till.

Mina troll, i min berättelse kommer definitivt ha mycket mer gemensamt med folksagans troll än med sägnernas. Jag funderade ett kort tag på motsatsen, men insåg rätt fort att enda möjligheten att förvalta dessa mänskliga troll till något intressant är att göra ren och pur bisarr mardrömskräck av det. Och då skulle jag få svårt att skriva dels den berättelse jag tänkte och dels nå till den publik jag tänkte. Om du ska få människor med svans att bli intressanta – då får man faktiskt skruva upp kuslighetsreglaget långt över vad som jag hade tänkt för den här berättelsen. Men sägnernas troll är inte av ointresse för mig, men jag kommer inte skriva om dem den här gången. Kanske i framtiden i en helt annan berättelse. Vi får se.

1 thought on “Sägnernas troll och folksagornas troll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s